Leveranstid 8-10 veckor / Betala med Klarna

FAQ Vanliga Frågor Dalarnas Ekobutik Organic Cosmetics


Hur kan vi hjälpa dig? Här finns frågor och svar, supportsidor och kontaktuppgifter. 


Leveransinformation >>

Hur kan jag betala i butiken?

Du kan betala säkert i butiken med Klarna, kort, faktura eller Swish.


Hur lång är leveranstiden?

JUST NU; 2-6 veckor. Se uppdaterad Leveransinformation här >>
Våra leveranstider är vanligtvis 1-3 arbetsdagar med DHL och 5-7 arbetsdagar med PostNord. Vi skickar paket varje dag. OBS! Vid högsäsong och specialerbjudanden kan leveranstiderna vara längre.


Kan jag lägga till/ta bort produkter från min beställning?

Du kan lägga till eller ta bort produkter från din beställning så länge vi inte hunnit skicka ditt paket än.
För snabbast handläggning SMS:a oss på 073-618 96 34


Var är min beställning?

När din beställning skickas får du ett bekräftelsemail och du kan då följa din leverans via appen Mina paket. Du hittar den där appar finns! Där får du uppdaterad information om var din beställning befinner sig. Kom ihåg att registrera både telefonnummer och e-postadress i appen.


Kan jag beställa utanför Sverige?

Det går bra att beställa paket till Finland & Danmark.



Mitt Paket har inte kommit än, vad gör jag?

Med hjälp av appen Mina paket kan du hålla koll på ditt paket. Tänk på att det är Postnord / DHL du ska ta kontakt med, och inte oss, om du fått en leveransbekräftelse.



Har du inte fått någon leveransbekräftelse?

Sök i din mailinkorg / skräppost efter [email protected], ibland hamnar leveransbekräftelsen där. Om du inte hittar något kan du alltid ringa oss på 073-618 96 34, vi har ingen telefonkö. Kan vi inte svara, lämna ett meddelande så ringer vi upp.



Jag har inte fått svar på mitt mail

Kolla om vårt svar hamnat i skräpposten. Det kan vara bra att lägga till [email protected] i din kontaktlista för att våra mail ska hamna rätt. Om vi inte besvarat ditt mail inom en vecka kan det vara så att vår e-post rensat bort ditt mail som spam. Testa att maila oss igen eller skicka ett SMS till 073-521 23 27  *OBSERVERA att inga telefonsamtal besvaras på detta telefonnummer, endast SMS

Du kan alltid ringa oss på 073-618 96 34, vi har ingen telefonkö. Kan vi inte svara, lämna ett meddelande så ringer vi upp.




Jag har fått fel vara, hur gör jag?
Inte okej, vi hjälper självklart till! Kontakta vår kundservice på 073-618 96 34 så löser vi det.




Hur gör jag en retur?
Du kan läsa mer om returer här >>




Produkten är slut – kommer den in igen?
Det snabbaste sättet att få svar är att använda ”Bevaka produkt” på vår hemsida.





 
 
SCHAMPO / BALSAM


Behöver man Balsam när man använder Dalarnas Ekobutik's Schampokakor? 

Det beror på vilken hårtyp du har. Många klarar sig bra med bara Schampokakan eftersom den har många vårdande och återfuktande egenskaper i sig.

Jag har långt, medeltjockt hår med självfall som innan våra schampokakor var som en risbuske. Särskilt vintertid eller vid fuktigt väder. Jag klarar mig jättebra med bara schampokakan.

Har du väldigt tjockt hår, självfall, lockigt, afro eller annan torr hårtyp behöver du kompensera med vår balsamkaka.





SURSKÖLJ


Vad är surskölj och vilken surskölj ska jag välja?






Mitt hår blir fett direkt efter tvätt, vad är det som är fel?
Det finns flera möjliga förklaringar.

Håret går igenom en avvänjningsperiod

SLS är ett mycket uttorkande ämne. När hårbotten blir uttorkad svarar den genom att öka produktionen av sebum (fett) för att kompensera uttorkningen, och håret blir fett. När du övergår från schampo till no 'poo tar det ett tag för hårbotten att bromsa ner denna överproduktion av sebum, och du kan få en övergångsperiod då håret blir fett snabbare. Hur lång avvänjningsperioden blir är olika från person till person, den kan vara ett par veckor eller ett par månader. Orkar du bara hålla ut så blir det bättre!



Du har inte fått bort all smuts

Ett vanligt nybörjarmisstag är att du inte masserar hårbottnen tillräckligt. När du tvättar med no 'poo krävs en annorlunda teknik jämfört med när du använder schampo. För att få håret rent är det viktigt att massera hårbotten ordentligt (minst 2 minuter), eftersom du med no 'poo löser upp smutsen mekaniskt istället för på kemisk väg, som schampo gör.

För att göra processen enkel, investera i en Scalp Brush som du använder för att massera in löddret i hårbotten - fantastiskt!



Du har inte sköljt ordentligt

Vissa metoder, framförallt balsammetoden, kräver att du sköljer ordentligt, ofta mer än du tror. Skölj igenom hela håret noggrant, lyft håret i flera lager för att komma åt överallt.



Du använder fel balsam (gäller balsammetoden)

Ett fett hår behöver ett lätt tvättbalsam medan ett torrt hår kan ha ett mer vårdande balsam till tvätt. Får du fett hår snabbt, prova ett annat balsam eller använd bara schampokakan och ta några droppar Arganolja till dina hårtoppar.



Du använder fel tvättmetod

Alla tvättmetoder passar inte alla hår. Om det inte blir bättre trots grundligare massage och noggrannare skölj, så kanske den metod du använder inte är något för dig. Testa en annan schampokaka eller schampotvål.






Mitt hår blir torrt och risigt efter tvätt, vad är det som är fel?

Om du är nybörjare, kan det vara så att hårets verkliga kvalitet kommer fram. Om du har använt produkter med mineraloljor och silikoner, har dessa genom sin hinnbildande effekt maskerat eventuella skador på håret, och när du inte längre får dessa hinnor på hårstråna, kan håret kännas mer risigt. Det finns tyvärr inte så mycket att göra åt, eftersom hår är ett dött material som inte kan läka. Vill du bli av med det skadade håret måste du klippa bort det.

Det kan även bero på att du använder en tvättmetod som inte passar ditt hår. Testa en annan tvättmetod!

Det kan även vara så att ditt hår behöver en inpackning. Tips är att använda kokos- eller Arganolja som får vila i håret i 15–20 min. Du kan göra oljeinpackning i enbart topparna genom att sätta upp håret i en hästsvans och endast smörja in svansen om du vill. Då slipper du olja i hårbotten.



Hur ofta ska jag tvätta håret?

Håret mår allra bäst av att tvättas så sällan som möjligt, helst inte oftare än två gånger i veckan. Men det är inte alltid särskilt roligt att gå omkring med fett hår, så du kan tvätta håret när du känner att det behövs. Det finns olika sätt att dra ut på tiden mellan tvättarna,  t ex genom att bara skölja håret med vatten och avsluta med en Surskölj.

Är du van vid att tvätta håret varje dag, gör det även då du börjar med no 'poo. Efter ett tag, då sebumproduktionen börjar balansera sig, märker du förhoppningsvis att det räcker att tvätta varannan dag, sedan var tredje, och så vidare. Detta är ett långsiktigt sätt att dra ut på tvättarna.

En mer radikal väg att gå är att inte tvätta håret oftare än du har bestämt sig för (till exempel en gång i veckan, om det är målet). Det kan leda till att du får gå med fett hår dagarna före tvätt, men detta sätt gör att hårbottnens sebumproduktion hamnar i balans snabbare. Detta kräver att du orkar stå ut med fett hår emellanåt.

För att göra det smidigare att glesa ut tvättarna kan du använda sig av olika former av no 'poo-torrschampon.


Vilken hårborste är bäst?

Borstar och kammar i plast har ofta gjutskarvar som sliter på håret. Dessa skarvar kan vara osynliga för blotta ögat, men de kan ändå skada håret. Borstar med metallpiggar kan rispa och skada hårbotten.

Det bästa för håret är att använda en bredtandad träkam eller en hårborste med svinborst, det finns bra veganska alternativ med tampicoborst. Borsten är skonsamma mot hårstråna och hjälper till att fördela ut det välgörande sebumet från hårbotten och ut i hela håret. Hårborstar med svinborst går att få tag på till ett bra pris i flera kosmetikaffärer.


Om jag tvättar med vanligt schampo, sabbar jag allt då?

Nej. Däremot kan du få ett bakslag, att håret blir fett snabbare än du är van vid. En del no 'pooare upplever att de behöver göra en tvätt med SLS med jämna mellanrum för att håret ska kännas bra, medan andra kan klara sig utan det. Om du någon gång ibland använder en stylingprodukt med silikoner eller mineraloljor behöver du använda en hårdetox för att tvätta ur beläggningen. För att underlätta för håret och minska på uttorkningen kan du avsluta med en naturlig hårinpackning med t ex Arganolja.


Hur gör jag hos frisören?

Många frisörer är glada i att sätta i en mängd olika produkter i håret, och inleder dessutom besöket med en tvätt med SLS. Du som kund bestämmer naturligtvis över ditt hår, men ibland kan det kännas skönast att inte dra igång en diskussion. Du kan då låta frisören göra som vanligt med tvätt, produkter och styling. Använd sedan ett sistaschampo (innehållandes SLS) vid nästa tvätt för att få ur alla produkter ordentligt.

Vill du undvika produkter etc. kan du gå dit med nytvättat hår och tala om för frisören att du inte vill ha några produkter i håret. Alternativt kan du be att få läsa innehållsförteckningen på produkterna innan de sätts i ditt hår. Vissa av våra kunder tar med sin egen schampo- och balsamkaka och frågar om frisören kan tänka sig använda det, du kan alltid ringa och fråga först.

Frisörer vill ofta sätta i ett balsam efter tvätten för att göra håret mer lätthanterligt under klippningen, som en kompromiss för detta kan du ta med ett eget balsam som frisören får sätta i efter att ha blött ditt hår med vatten.

Det finns en del frisörer med ekoinriktning, har du möjlighet att gå till en sådan kan det vara ett alternativ till vanliga frisersalonger.



Min frisör säger att No Poo inte är bra för håret. Stämmer det?

Försök vara kritisk och fråga gärna din frisör om vad frisören grundar sitt påstående på. Handlar det kanske om viktiga ämnen i schampot som håret behöver för att må bra, eller skadliga ämnen som inte går bort utan schampo? Det finns alternativa sätt att tillföra håret dessa ämnen och/eller alternativa produkter med samma viktiga funktion.

Det kan hända att frisören svarar automatiskt utan att ha reflekterat över alternativen eller känna till innehållet i produkten. Det viktiga är att du utifrån det svaret och sunt förnuft bildar din egen uppfattning om för- och nackdelar med att inte använda konventionellt schampo.


Är No Poo miljövänligt?

Inte automatiskt. No 'poo handlar i första hand om att hår och hud ska må bra, även om minskad miljöpåverkan ofta följer som positiv bieffekt av att dra ner på kemikalier.

Hur stor skillnaden blir beror på vad du väljer istället för ditt gamla schampo. Även produkter som balsam måste framställas, förpackas, transporteras och brytas ner. Hållbar produktion är viktigt för oss på Dalarnas Ekobutik och vi tänker på alla led ifrån innehåll, tillverkning, förpackning och transport för att minska klimatpåverkan.